LG G3 D855 32GB – Android 5.0 İnceleme Kullanıcı Deneyimi – 2014

Untitled-31.jpg

LG G3 D855 32GB – Android 5.0 İnceleme Kullanıcı Deneyimi – 2014

Merhaba arkadaşlar LG G3 3GB donanıma sahip telefonumu 2-3 haftadır Android 5.0 sürümüyle kullanıyorum. Sizlere kullandığım süre boyunca ne gibi sorunlar yaşadım ne gibi düzeltmeler mevcut onları paylaşacağım.

.

Kullandığım sürüm: Android 5.0 (Lollipop)
Program Versiyonu : V20b-SEA-XX (Distiribitör garantili telefon. Singapur versiyondur)
Kernel. 3.4.0

— Donanım – Güç ve Yazılım
LG G3 bariz yazılım sıkıntıları var. Özellikle arayüz surekli işlemci üzerinden çalışıyor ve işlemci hep yoğun olarak kullanılıyor. Normalde GPU üzerine yuklenneliydi. Donanım güçlü fakat 2K ekran bu güçlü donanımı eziyor.

— Tema
Android 5.0 gelmesiyle temasa pek bir değişiklik yok.
Eski sürümde çok fazla kasıyordu fakat 5.0 ile Eskisini mumla ariyorsunuz. Kitkat kullanırken android 5 sürümünden umutluydum fakat beklentileri karşılamadı. Yani bir fark olmadı.
Hangi temayı kullanirsaniz kullanın telefon aratuzde kasıyor. Kasmayı önlemek için tüm araç (widget) ları kaldırdım ve arkaplana çok küçük boyutlu bir resim koydum sonuç yine aynı oldu.

— Ayarlar menüsü
Ayarlar menüsü sekmeli yapıda hala hantal ve kasıyor. Size tavsiyem listeli görünüme geçmeniz. Listeli görünüme geçerseniz kasma azalıyor ve biraz daha seri menüler arası geçiş yapabiliyorsnuz.

— LG Health
Adım sayar ölçeri resmen rezalet. Ben 2 adım atıyorum telefon 3-5 atlıyor. 1000 adım attınız yazıyorsa en azından yarısı yalandır bence. KM hesabını hemen hemen doğru yapıyor.
Kullanmıyorsanız kapatın gitsin. Boş yere donanım ve pilden yemesin.
– Açmak yada kapatmak için:
Ana ekrandayken boş bir yere parmağınızı basılı tutun – gelen bölümde üsste gelen Ana Ekranınıza basılı tutun ve karşınıza tüm ekranlarınız gelecek kaldırmak istediğiniz ekrana basılı tutarak kaldır kutucuğuna sürükleyin yada açmak istediğiniz ekran varsa + işaretli ekrana dokunun.

— Smart Bulletin
Ana ekrandaki bilgilendirme kısmı olarak biliniyor. Hava Durumu ve saatin hemen altındaki beyaz kutucuğun olduğu bölüm. Bu bölümde hava durumuyla ilgiki minik bilgilendirmeler. Takvim yada ajandanızdaki önemli gün ve zamanlar yaklaştığında uyarı vermesi yada biri sizi aradğında cevap veremediniz aradan zaman geçtikten sonra unutabilirsiniz işte bu noktada smart bulletin devreye giriyor sizi belli aralıklarla uyarabiliyor.
Bu durumlar benim için gereksiz bu nedenle kapatmayı tercih ettim. Boş yere yemesin donanımı 😀
Ayarlar – Ana ekran – Smart Bulletin kutucuğunu kapatabilirsiniz.

— Kamera
Lg G3 en güzel tarafı kamerası. Çok net ve kaliteli fotoğraflar cekmenizi sağlıyor. Gündüz çekimleri profesyonel SLR ile çekilmiş gibi. Gece azda olsa kumlu çekiyor fakat flash açık olduğunda yine güzel işler ortaya koyuyor. Kameranın tek eksi yönü arayüzü. Kamera tüm ayarlamaları kendi yapıyor ve bu durumda can sıkıcı. Otomatik çok güzel ayarlıyor bunda bir sorun yok fakat manuel mod imkanı ile zenginlestirilseymis daha iyi olurmuş.

— Ses (Kulaklık ve Hoparlör)
Hoparlör (Dış ses) konusunda gerçekten çok başarılı. Müzikler olsun filmler olsun çok güzel sesler alabiliyorsunuz ve ses seviyesi gayet yüksek. Şunu rahat söyliyebilirim One M7 den daha fazla yüksek sesi dışarıya veriyor. Elbette onlar kadar kaliteli ses vermiyor fakat rahatsız eder bir durumda yok. Keşke stereo ses olsaymış diyor insan.
Kulaklık konusuna gelince kendi kulaklığı çok vasat.
Sesler güzel ve rahatsız edici değil. İphone 6 kulakligiyla orta -üst seviyeye oynuyor. Yinede belirteyim bir M7 ve M8 olamaz.

— Kullanıcılar
Kullanıcılar Android 5.0 ile resmi olarak kullanıcılara sunuldu. Peki nedir bu? Kısaca bilgisayardaki gibi birden fazla kullanıcı ekleyebiliyorsunuz. Ahmetin hesabı – Mehmetin Bakkal Telefonu gibi 😀
Ayarlar – Kullanıcılar kısmına girip hesap ekleyebilir ve silebilirsiniz.
Yeni kullanıcı oluştura tıklarsanız bir uyarı veriyor ve tamam dedikten sonra kurulum ekranları geliyor. Kurulum ekranlarına yabancı değilsiniz. Telefonu yeni aldığınızda yada sıfırladığınızda karşınıza gelen wifi ayarları ,hesap adı ,google bilgileri gibi ıvır zıvır şeyler. Kurulum bittikten sonra varsayılan tema ve ekran sizi karşılıyor. Uygulamalar kısmıda aynı şekil. Diğer hesaplarınızdaki hiçbir bilgi, ayar ve uygulamalarınız yok. Herşeye sıfırdan başlıyorsnuz.
Tekrar eski hesaplara dönmek için Ayarlar – Kullanıcılar kısmına geçip hesap adına tıklamak.
Sahip ve Misafir isimli hesap silinmiyor. Diğer oluşturduğunuz hesapları silmek için Kullanıcı adının yanındaki çarka tıklayıp sağ üst köşedeki noktacığa tıklayarak kullanıcıyı sil diyorsunuz.
– Not. Bu bölümü bilmeyen kullanıcılar için güzel fakat bilenler için bir anlam ifade etmiyor. Çünkü şifre koyamıyorsunuz. Başkasına verseniz dahi biliyorsa her hesabı kurcalayabilir. Onun dışında gizlemek istediğiniz uygulama ve dosyalarınız varsa güzel çözüm gibi duruyor.
Tabi daha çok geliştirilmeli.

— Oyun ve Uygulamalar
Oyun ve uygulamalarda arayuzden daha az sorun yaşıyorsunuz. RealReacing 3 4.4.2 sürüm ile araçların yoğun olduğu durumlarda biraz fazla kasıyordu fakat 5.0 ile yine araçlar yoğunken çok ufak kasma ve yavaşlamalar hissediyorsunuz buda normal bence. Onun dışında diğer oyunlarda herhangi bir sorun yok. uygulamalar zaten sorunsuz çalışıyor.

— Web Tarayıcı
Tarayıcı kısmında cihaz resmen çöküyor. Çökmesinden kastım hantal çalışıyor. Popüler bir kaç tarayıcı ile bir çok siteyi denedim ve aralarında hızlanmalar olsada hantalligi pek gideremiyorsunuz. Mesela Teknoseyir de yukarı aşağı kaydirmalarda takılıyor Geçişler yavaş. Yinede günün sonunda her türlü siteyi açabilirsiniz bu konuda sıkıntısı yok.

— Pil
Pil durumu gerçekten vasat. Sürekli Şarj cihazını yanınızda bulundurmalisiniz. Özellikle ekran parlaklığını %100 yapıp birde oyun ve online video işine girdiniz mi %100 olan şarj 2-3 saat içinde bitecektir. Yinede cihazın hızlı şarj olması bu durumu düzeltiyor. Tabi 10dk. Şarj olmuyor 🙂
Ekran parlaklığını en dusuge getirirseniz 5-6 saat web deneyimi yaşayabilirsiniz tabi wi-fi ile 🙂

— Antutu
Android 4.4.2 de yerlerde sürünen sentetik test puanım 24 bin ile 29 bin arasında gidip geliyordu. HTC One M7 Telefonum bile 25 bin rahat alıyordu üstelik o telefonda S600 işlemci ve 2GB ram var. Fakat durum Android 5.0 ile değişti. 32bin ile 40 bin arası puan alıyorum. Sistemdeki sorunlar biraz olsun giderilmiş bunu hissediyorsunuz. Zaten testlerde bunun kanıtı tabi hala eskiği var.

— Sonuç
Android 5.0 Pek bir yenilik sunmasada performansı gözle görülür şekilde artmış. En azından Antutuda 🙂
Lg g3 son 1 2 güncellemeden sonra yazılımsal sıkıntılar basladı umarım düzeltırler. Cihaz çok ısınıyor ve bu ısıya kolay kolay müdahale edemiyorsunuz. Oyun oynarsanız ve ekran full parlakliktaysa termal değerler 80 derecelere yaklasiyor Ve buda risk demek. Her an her türlü donanım problemine aciksiniz demek. Bu sıcaklığı çok bariz bir şekilde hissediyorsunuz elinizi arka kamera yada güç tuşu üstünde gezdirin 🙂
Peki bu telefon alınır mı?
Bence alınmaz. Cihaz güzel tasarım hatlarına sahip fakat yazilim ve donanım uyuşmazlığı yüzünden cihaz alt seviyede kalıyor. 2K ekran olmasaydı yılın en iyi telefonu olmaya adaydı bence. Max fiyatı: 1000tl yi gecmemeli. (2024 yorumu 😀 bin liraya telefon varmış, vay be. 2 hamburger parası.)
———————-